Sade Bir Yaşam Felsefesi: Minimalizm

İlayda Tügen
2 min readMar 3, 2021

--

Bugün sizinle paylaşmak istediğim konu uzun süredir hakkında araştırma yaptığım, her geçen gün daha da trend olan, belki sizlerin de aşina olduğu minimalizm.

Peki nedir bu minimalizm? Ben kısaca sadeleşmek olarak tanımlayabilirim. Hayatımızdaki anlamsız olan her şeyden kurtulmak belki de. Minimalist hayat anlayışına göre, ihtiyaç dahilinde olmayan her şey fazlalıktır ve bu fazlalıklardan kurtulmak gerekir. Eminim sizin de etrafınızdaki fazlalıklardan sıkıldığınız oluyordur. Niçin aldığınızı bile bilmediğiniz eşyaların çevrenizde yer kaplayıp üstünüze gelmesi. Dolabınızdaki eşyaların fazlalığı ya da çevrenizdeki insanların…

Minimalist hayat anlayışı aslında tam olarak bunu fark ettiğinizde ve bir adım atmak istediğinizde başlıyor. Evet, toplum olarak tüketime bağımlıyız. Televizyondaki reklamlar, çevremizdeki reklam panoları, sosyal medyada kaydırıp satın almaya yönelik linkler bizi buna itiyor. En yenisini, en iyisini istiyoruz hep. Ürünlerin haftalar sonra daha iyisinin çıkmasıyla elimizdeki kıymetini kaybediyor ve o daha iyisinin hayallerini kurmaya başlıyoruz. Bunun için çalışıyor, çabalıyoruz. Ancak bir alt modeli işimize yarıyor mu? Kendimize sormamız gereken temel soru da bu aslında.

Peki nereden başlayacağım bu minimalist hayat düzenine? dediğinizi duyar gibiyim. Sizi huzursuz eden her şeyden başlayabilirsiniz. Fakat bence ilk olarak dolabınıza girmelisiniz. En az 1 yıldır giymediğiniz şeyleri ve çok severek giydiklerinizi ayırarak başlayabilirsiniz. Giymediklerinizi ihtiyacı olan kişilere vermek hem sizi hem de onları çok mutlu edecektir.

Daha sonra alışverişe çıkarken her zaman bir liste yapın. Gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu görün. İhtiyaç dışı aldığınız her şey; yemek olsun, kıyafet olsun, kişisel bakım eşyaları olsun hepsi hayatınızda büyük bir fazlalık.

Sadece maddesel düşünmemek gerekiyor, size bir yararı olmayan bir de üstüne zarar veren insanları hayatınızdan çıkarmak da sizin için doğru olacaktır. Gerçek dostlar kalabalık bir yalnızlıktan her zaman daha iyidir.

Kısacası daha az dağınıklık, daha az stres, daha az harcama ve daha az memnuniyetsizlik bununla beraber daha fazla sakinlik, daha fazla huzur ve daha anlamlı ilişkiler vadediyor bu yaşam tarzı bizlere. Minimalist yaşam fikri beni gerçekten etkisi altına almaya başladı. Ayrıca minimalizm Steve Jobs ve Mark Zuckerberg gibi başarılı birçok insanın da hayat felsefesi ve ortak paydası. Tesadüf mü? Yoksa başarılarının gizli anahtarı mı?

Sevgilerimle,

İlayda Tügen

--

--